Grållen i Jord och Skog

260,00 SEK

En härlig DVD med bara Grållen! Totalt 9 filmer samlade. Allt ifrån tillverkning, utställning, arbetet med Grållen i både jordbruk och skogsbruk fram till Grållens plats på museum.
Detta är filmen för alla Grålle-fantaster!

Artikelnummer 92091
2 timmar 20 minuter [svenskt och engelskt tal].

Här har Maskinskyddarna tagit fram en DVD speciellt med bara Grålle-traktorn och som säljs genom AB
Lafri.

Se hur Grållen byggs på fabriken i England. Följ produktionen från enskilda komponenter till sammansättning, lackering etc av färdig traktor och se första påfyllningen av bensin, olja och vatten. Var 2:a minut rullar en färdig traktor och blivande klassiker ut från fabriken! Lättmanövrerad, mångsidig och ständigt beredd på nya uppdrag.

När det 200.000:e exemplaret tillverkats av Standard Motor Company uppmärksammas detta med en speciell film som du får ta del av på denna samlings-DVD. Tillverkningen var vetenskapligt uträknad och ingen tid gick till spillo får vi veta - troligen inga tepauser här inte!

Följ sedan med på tillverkningen av Fergusonplogar. Var 5:e minut kommer en ny plog ut från fabriken och på tre år tillverkade man 100.000 stycken plogar - varav många gick på export och drog in värdefulla pengar till landet. Denna film celibrerar det 100.000:e tillverkade exemplaret. Bakgrunden till Harry Fergusons smarta konstruktion beskrivs och man får veta de problem systemet löste genom sin genialitet. Här ges också ingående instruktion av hur Ferguson-systemet används i praktiskt arbete.

Ett par av filmerna på denna DVD visar hur användbar Grållen är - både i lantbruk och skogsbruk och såväl i sol som snö! Importören AB Farming visar den utrustning som fanns till Ferguson och hur utrustningen monteras och används.

Tornbyutställningen i Linköping 1951 innehöll massor av nyheter. Sverige var ett av de största exportländerna för Ferguson-traktorer och detta år skulle en svensk Ferguson-mästare utses med ett förstapris i fom av en ny Ferguson-traktor värd 9.000 kr! Att publiktillströmningen var enorm får man se i filmsekvenser från importörens eget flygplan. Besökarna kunde även ta foton sittande på en Ferguson-traktor!

Importören försökte få lantbrukarna att tänka på att dra nytta av Grållen även i skogen och året runt. Här får vi veta att den moderna hjultrakton (helst med halvband i snön!) går att använda i skogen och har fördelar framför hästen!

Grållen är ju en klassiker som förtjänar ett eget museum och DVD:n avslutas på ett sådant! Nordeuropas största samling av Ferguson-traktorer finns i Danmark och innehåller 200 traktorer. Både vanliga och ovanliga modeller av Ferguson. Varannan traktor i Danmark på 1950-talet var en Ferguson så förutsättningen för Henrik Nielsens museum finns alltså. I samlingen findes en Ferguson af hver årgang fra 1942 til 1964, som dansken skulle sagt. Här får man också se körning med gengas till Ferguson! Samt en härlig dansk sång och
hyllning till Ferguson.

På denna nya DVD finner du följande intressanta
filmer:


- The standardbuilt Ferguson Tractor.

- Something to be
proud of [200.000 traktorer tillverkade!].

- Operation 100.000 [man uppnår
100.000 tillverkade plogar!]

- The ABC of the Ferguson System.

- AB Farming visar Ferguson i jordbruk och skogsarbete.

- Tornbyutställningen i Linköping 1951.

- Grållen med redskap för jord och skog.

- Jordbrukstraktorn i skogen.

- Danmarks Fergusonmuseum.

Grållen heter egentligen ursprungligen
Ferguson TE-20 och tillverkades i olika varianter under perioden 1946-1956. I England fick den smeknamnet ‘Little Grey Fergie’.